Medovníky… úplne naj-najtradičnejšia vianočná mňamka, vôňa medu a škorice všade navôkol, poleva na zdobenie všade len nie na medovníkoch, spomienky na zdobenie z detstva. Proste Vianoce…
Každý má svoj recept, tak sa podelíme aj my s tým našim… :)


  • 500g hladkej múky
  • 2 celé vajcia
  • 125g masla
  • 2 a pól poriadne plných polievkových lyžíc medu
  • 190g práškového cukru
  • 1 kávová lyžička škorice
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
  • 2ks rozdrveného klinčeka
  • 1 mocca lyžička kypriaceho prášku

 

Na doske si zmiešame múku, škoricu, klinčeky, sódu bikarbónu a kypriaci prášok. V strede tejto kopy si urobíme jamku a šupneme do nej dve vajíčka.

Do rajnice/ kastrólika si šupneme maslo, ktoré necháme roztopiť. Pridáme práškový cucu a medík. Po vychladnutí pridáme túto zmesku ku kôpke na doske a vypracujeme mega pekné svetlo hnedé mastné cesto.

Cesto necháme 10 minút poležať na doske. Následne rozvalkáme na cca 0,5cm hrúbku, prípadne upravte podľa toho aké hrubé (vysoké) medovníky chcete. Medovníky pred pečením potrieme ručne rozšlahaným vajkom  a šupneme do rúry vyhriatej na 190 stupňov, na cca 8 – 9 minút (niektorým rúram úplne stačí 6-7 minút). Treba samozrejme sleďovať. Keď ich vyberiete von nechajte ich na plechu cca minútku a potom preložte na mriežku. Po vychladnutí hneď zatvorte do krabice. :)

Zdobíme alebo aj nemusíme..chutia mega aj bez bielkovej gebuzinky navrchu… ;)


5 komentárov

  1. Vyzeraju uzasne. Chcem sa vsak spytat, ci su makke hned? Ci nestvrdnu? A ako ich najlepsie skladovat, aby vydrzali makke az do Vianoc. Vdaka.

  2. stvoryzkuchyne

    Ahoj Kitty :) sranda keď som voľakedy blogovala tiež som bola Kitty :)
    Ale k medovníkov. Mäkkosť závisí od dĺžky pečenia. Ak ich chceš mäkké tak ich pec cca 5 minút výber a nechaj ešte minútu na plechu. Po minúte ich prelož na studené plech alebo naj mriežku. :) a hneď ako vychladnú supni ich do uzatvaratelnej krabice. :) držíme palce.

  3. Dnes som robila medovniky. Dobre sa pracovalo s cestom, ale bohuzial su po upeceni tvrde. Ako dosiahnut zmaknutie?

  4. stvoryzkuchyne

    Mäkkosť závisí od dĺžky pečenia. Stačí piect 5-6 minút :) a hneď po vychladnutí dat do krabičky uzatvaratelnej. Ak sú tvrdé skúste ich zatvoriť do krabice s prekrojenym jablkom :)

  5. Vďaka za rady, piekla som ich síce dlhšie ako odporúčate, lebo som si prečítala koment až potom, keď už boli hotové, ale zavrela som ich do kovovej dózy s jabĺčkom a už sú mäkkučké a veľmi dobré. S jednej dávky určite nestačí robiť, takže zajtra sa pustím do nich znova. A vyskúšam určite aj iné recepty.

Write A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.